Метеорит нанесе щети в Русия

Според руските издания има около 150 ранени жители на Челябинска област

296 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Метеорит се е взривил над Урал, след което стотици отломки са паднали върху земята. Има ранени над 150 души, а прозорците на десетки сгради са счупени от ударната вълна, пише Газета.ру. Освен това отломките са причинили разрушения и на цинковия завод в Челябинска област.

Взривът над небето на руската Челябинска област е станал в 9.20 часа местно време. Жители разказват, че на небето първоначално се е появила дълга следа, като от реактивен самолет, след което е последвал взрив и "заблестя като от слънце".

"Приборите за космическо наблюдение фиксираха активност в ниските слоеве на атмосферата", казват от руското министерство на извънредните ситуации. "По предварителни данни над територията на Уралски федерален окръг се е взривил метеорит, който частично е изгорял в ниските слоеве на атмосферата. Вероятно незначителни части от метеорита са достигнали Земята и са паднали в слабозаселения район Сатка в Челябинска област", се казва в съобщението.

Части от метеорита са паднали и в самия Челябинск. Разрушения има и по цинковия завод, чийто покрив е бил ударен от метеоритна осколка. Парчета от тухли са нападали по пътното платно край завода.

Администрацията на Челябинска област се обърна към жителите с молба да приберат децата си от училищата и детските градини. Властите съобщават официално за четирима ранени, пострадали в следствие на счупените стъкла.

Според министерството на извънредните ситуации радиацонния фон е в границите на нормалното.

Подкрепи Economic.bg