Еврото неуверено след слаби данни от еврозоната

Цената на златото пада

3572 ~ 3 мин. четене

В четвъртък еврото падна срещу долара до 3-седмично дъно и още по-силно срещу йената след данни показали негативни резултати за икономиката в еврозоната. Те повишиха очакванията, че Европейската централна банка ще намали лихвените проценти.

Междувременно йената се събуди след многогодишните дъна срещу долара, а инвеститорите станаха по-предпазливи преди започващата днес среща на Г-20, където се очаква валутните курсове да бъдат една от най-обсъжданите теми. По-специално внимание ще бъде отделено на слабостта на йената. Тя отчете вчера трети пореден ден на растеж.

След като беше засенчено от японската валута, еврото отново привлече вниманието на пазарите след доклад показал свиване на европейската икономика с 0.6% през последните три месеца на 2012. Това е доста повече отколкото сочеха предварителните прогнози за намаление от 0.4%. Германия и Франция, двете най-големи европейски икономики, също спаднаха с повече от очакваното и това хвърли сянка на съмнение върху прогнозите за възстановяване в началото на 2013.

Евро/долар се търгуваше тази сутрин на 1.3364 след триседмичното дъно от 1.3313. В сряда единната валута достигна едноседмичен връх от 1.3520, а на 1 февруари 15-месечен връх от 1.3711. Кросът евро/йена е на 123.58. Последната слабост на еврото е състоятелна с индикациите, че пазара премина на прекалено големи дълги позиции във валутата. Според специалисти еврото е поскъпнало доста далеч преди фундаментите да го показват. През тази година единната валута отчита растеж от 1% срещу долара и около 8% срещу йената, което в голяма степен се дължи на подобреното търсене на рискови активи и на различните монетарни политики на големите централни банки.

Г-7 заяви през тази седмица, че фискалната и монетарната политика задължително трябва да бъде насочена към  икономиката, а не към валутните курсове. Настъпи обаче объркване, когато представител на Г-7 сподели, че изказването е насочено към Токио, коментар който доведе до поскъпване на йената при волатилна търговия.

Домакинът Русия на срещата на Г-20 в Москва ще защити заявлението на Г-7 за валутите, но допълни, че все още има да се уточнява финалното изказване. Според специалисти във финалното комюнике Г-20 няма да спомене Япония. Ако обаче го направи други държави от групата ще изпаднат в защитни позиции, тъй като всъщност те поставят целеви нива на валутните курсове, докато Япония не прави това, а по-скоро предприема действия по икономически причини, като например борбата срещу дефлацията. Токио никога не е излизал на пазарите и да е обявявал цел за съответен курс на йената. Неговата цел е постигане на инфлация.

Долар/йена се разменя за 92.40, отдалечавайки се от 33-месечния връх от понеделник на 94.42. Вчера сутринта, Японската централна банка запази монетарната си политика без промяна, каквито бяха и очакванията. Тя обаче ревизира оценките си за японската икономика. Някои анализатори предполагат, че банката ще се въздържа от акспанзионни стимули през следващия месец и ще изчака първия преглед на валутите от новия управител на банката, което трябва да стане на 3/4 април.

Цената на златото пада

Златото се стабилизира днес, но остава близо до най-ниските стойности за последните 6 седмици, както и на път да отчете най-голямото седмично поевтиняване след декември. Слабостта на метала идва и от падането на еврото, което пострада след разочароващи данни от еврозоната.

Спот цената на златото е 1634 долара за тройунция след спада вчера до 1632.34, което е най-слабо ниво от началото на януари. Опасенията за търсенето на злато също се увеличиха след данните, че световното търсене е спаднало през миналата година за първи път след 2009г., като покупките на бижутери са намалели в най-големите пазари, тези на Индия и Китай. В същото време инвестициите в златни монети в САЩ и Европа също са намалели.

Европейската икономика вчера отчете по-голям спад от очакваното през последните три месеца на 2012, което означава навлизане в по-голяма рецесия. Водещите икономики на Германия и Франция са основна причина за намалението.

Днес азиатските борсови индекси спадаха, а инвеститорите са предпазливи след слабите данни за растежа в еврозоната и преди срещата на Г-20 днес и утре в Москва.

Еврото продължава да търпи загуби на валутните пазари, а фючърсите на американския лек суров петрол са стабилни на нива над 97 долара за барел. Последните задържат слабите печалби от вчера благодарение на окуражителни данни за безработицата в САЩ и опасенията за достатъчно предлагане на бензина в Америка.

 

Подкрепи Economic.bg