Япония изстрелва космически телескоп

Технологията ще изучава атмосферите на Венера, Марс и Юпитер

264 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Японската космическа агенция "Джакса" подготвя изстрелването на космически телескоп. Технологията ще бъде изведена в орбита до края на годината, за да наблюдава Венера, Марс и Юпитер. Целта на учените е да придобият нова информация за произхода на земната атмосфера и защо животът е могъл да се развие на именно на Земята, съобщава AFP.

Tелескопът ще бъде изстрелян заедно със сателит, чиято мисия ще бъде да изследва газовете, които заобикалят трите най-близки до Земята планети в Слънчевата система. Учените от "Джакса" ще опитат и да разберат дали слънчевите ветрове оказват влияние върху магнитосферата на Юпитер.

"Към момента не можем да дадем обяснение защо атмосферите на Марс, Венера и Земята са различни. Надяваме се с тази мисия да да разберем това", коментираха японските учени.

Сателитът с тегло 320 кг ще бъде поставен в елипсовидна орбита между 950 и 1150 км надморска височина. През 2014 г. данните от японския телескоп за Марс ще бъдат съчетани с тези от телескопа "Хъбъл" и ще бъдат на разположение на всички учени в света.

Подкрепи Economic.bg