Каролев: 90% от сметката за ток е за държавата

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска ЕРП-тата да бъдат "българизирани"

348 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

90% от сумата, която плащаме за ток отива в държавата - в Националната електрическа компания (НЕК) и ЕСО (Електроенергиен системен оператор), а не в електроразпределителните дружества (ЕРП). Това обясни в ефира на TV7 икономистът Владимир Каролев, който опонираше на лидера на националистическата партия "Атака" Волен Сидеров. Сидеров настоява за национализация на ЕРП-тата, които са собственост на чешките ЧЕЗ и "Енерго-Про", и на австрийската EVN.

Именно заради 90-те процента, които влизат в държавните НЕК и ЕСО няма как при национализация да се намали цената на тока, защити тезата си Владимир Каролев. "В Румъния има 5 частни и 3 държавни ЕРП-та, но електроенергията не е с по-ниски цени. Няма как да се намали цената без субсидиране или увеличаване на производителността", категоричен е икономистът.

"Не аз, а хората искат национализация на ЕРП-тата. Тези хора ще стават все повече. Откакто съществува "Атака", от 2005 г., това е наша кауза. Аз лично съм против сделката от 2003 г. (когато бяха приватизирани ЕРП-тата - бел. ред.)", коментира Сидеров.

Той е категоричен, че трите дружества трябва да бъдат национализирани. "Не одържавени, защото и сега са държавни - ЧЕЗ е държавно, EVN е държавно, австрийско. Те трябва да бъдат национализирани, в смисъл "българизирани", защото са в ръцете на чужди държавни компании, които изнасят печалбата", разпалено обясняваше националистът.

"Не виждам как това ще стане в условията на пазарна икономика. Нашата работа е да покажем, че живеем в правова и демократична държава. Правово е да се намери формата, да се докаже кой къде греши. Целият държавен апарат е впрегнат да докаже и намери грешките. Трябва да оставим компетентните хора да си свършат работата и чак тогава да правим анализи кой, кога и как е сгрешил", коментира Костадин Язов, депутат от управляващата партия ГЕРБ.

"Съгласих се, че Волен Сидеров е автор на идеята за национализация на ЕРП-тата. Той е автор и на идеята за минимална заплата от 1000 лв. ако станел премиер. Знае, че няма да стане и може да обещае 2000 хил. лв.". Така Владимир Каролев отхвърли възможността за национализация на трите дружества. "Няма нищо странно, че приватизирахме ЕРП-тата. Бяхме го записали в предизборната си програма, с която спечелихме изборите", припомни Каролев.

Волен Сидеров мигновено контрира с думите "Вие сте виновни за тази лобистка, престъпна сделка… вие сте един от онези лобисти, консултанти, които взехте милиони, за да се дадат концесиите за златото…", продължи Сидеров.

Владимир Каролев се закани да съди националиста, ако повтори твърдението си за негово участие в раздаването на концесии. "Ще го повторите ли още веднъж, за да ви дам под съд. Току що излъгахте, че съм участвал в концесия за злато. Не съм бил и консултант", категоричен е Каролев.

Подкрепи Economic.bg