Минимален спад на оборота в търговията на дребно

На годишна база показателят нараства с 1.5%

Автор: Силвия Георгиева

Оборотът в "Търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" е намалял минимално с 0.3% през май спрямо април, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база обаче оборотите нарастват с 1.5%.

На месечна база през май 2013 г. нарастват оборотите в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%) и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.8%.

По-голямо месечно намаление се вижда при оборотите в търговията на дребно с разнообразни стоки - 11% спад, както и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.8%.

През май 2013 г. спрямо същия месец на миналата година се повишава оборотът в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17.5%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 10.0%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.1%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3.4%.

Спад на годишна база има при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.6%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3.8%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.0%.

Коментари: 0