Министър Щонов обеща решение за енергийно-бедните

Ако не увеличим тока, дефицитът от 1 млрд. лв. ще нараства, казва шефът на енергийното ведомство

Министър Щонов обеща решение за енергийно-бедните
Автор: Николай Марченко

Ще намерим начин да защитим хората, за които разходът за електроенергия е голям процент от техния семеен бюджет. Това обеща министърът на икономиката и енергетиката в служебния кабинет „Близнашки“ Васил Щонов в предаването „Денят започва“ на БНТ.

 Според шефа на МИЕ цената на тока трябва да се увеличава плавно, не защото не е нужно тя да скочи с повече, а защото просто едно скачане не върши услуга на никого. „Плавното вдигане има няколко предимства. То дава време цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години как ще се отопляват, индустрията да се подготви за по-високите цени“, смята Васил Щонов. „Освен това дава възможност и нас да си завършим преговорите по другите мерки, за да може цялата система да се оправи“, допълни министър Щонов. 

Според него кабинетът има план, който включва работата на държавните дружества и баланса в енергийната система. „Този план ще бъде предложен и обсъден с ДКЕВР, но съответно решението за цената на тока се взема от държавния регулатор. Дефицитът в системата е около 1 млрд. лв. на година, проблемът е, че тази сума, ако не се вземат мерки ще продължи да нараства“, поясни министърът.

Той е на мнение, че за да се покрие дефицитът, не може да стане само с една мярка, трябва да има баланс от мерки: „И това е, което ние обсъждаме в енергийния борд“. „Не може да има и бездействие, както е било досега, бездействие от страна да се покрива този дефицит с едни така наречени кухи мерки, които не са изпълними или са атакуеми в съда, и за които не е постигнато съгласие между участниците“, поясни Васил Щонов.

По думите ми се предвиждат 5 основни мерки. „Те включват разговор с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия, за евентуално намаляване на задълженията, които е поела Националната електрическа компания (НЕК) за изкупуването на този ток“. „Това ще покрие част от тази „дупка“ от 1 милиард лева“, обобщи позицията си Васил Щонов.  

Коментари: 0