Порожанов предвижда дефицит от 2% от БВП за 2015 г.

Тази година няма да се постигне заложеният ръст от 1,8%, а само от 1,5%-1,6%, прогнозира министърът на финансите

Порожанов предвижда дефицит от 2% от БВП за 2015 г.
Автор: Economic.bg

Служебното правителство ще предложи бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2015 г., съобщи министърът на финансите Румен Порожанов пред в. "Стандарт".

"Подготовката на законопроекта за бюджета за 2015 г. протича  съгласно бюджетната процедура. В сряда правителството одобри стандартите за  делегираните от държавата дейности за издръжка на ученици и на децата в детските  градини и др., на базата на които се формират както разходите на министерствата,  така и трансферите към общините".

"В коригираната прогноза за 2015 г. ще заложим  параметри на базата на вече актуализирания бюджет за 2014 г., като ще се стремим  целта за салдото по КФП да бъде в рамките на 2% от БВП", заяви той. Порожанов очаква, че тази година няма да се постигне  заложеният ръст от 1,8% на БВП и прогнозира растеж от 1,5-1,6%. Финансовият министър заяви, че не се обсъжда увеличаване на данъци през 2015 г.

"При нас такова нещо не е обсъждано. Смятаме да се запазят  данъчните ставки. Теоретично може да се вдигнат акцизите на тютюневите изделия.  Но отрицателните ефекти за бюджета от намалената събираемост ще са не по-малки  от положителните ефекти от увеличението на данъка. Решението за коригиране на  данъчни и осигурителни ставки следва да бъде решение на новото правителство,  което ще се формира след изборите", изтъкна той.

"Оценката за неизпълнението на приходната част на бюджета е в  рамките на 900 млн. лв. основно в заложените параметри към Агенция "Митници". В  НАП изпълнението на планираните приходи за тази година към момента е 98-99%,  като те ще ги изпълнят и дори ще има леко преизпълнение. Приходите в бюджета за  2014 г. са надценени от гледна точка на променената макроикономическа среда", каза още Порожанов.

Коментари: 0