Младенов: Няма пари за повишение на детските надбавки

От синдикатите пък поискаха 15% увеличение на майчинските

Размерът на плащанията при бременност, раждане и за отглеждане на деца да се повишат с най-малко 15%, поискаха в декларация от Конфедерацията на труда „Подкрепа”, предаде БНР.

Синдикатът не приема "неадекватна политика на управляващите по отношение на майчинството и детството на фона на задълбочаващите се кризисни демографски процеси и намаляването на раждаемостта у нас". От КТ "Подкрепа" определят като "недопустимо запазването на обезщетенията и помощите на равнището им от преди четири години предвид ръста на инфлацията през този период".

"Ако не се погрижат за семействата с малки деца, управляващите ще допуснат остро социално напрежение и противопоставяне между поколенията и различните социални групи, което ще застраши социалния мир в страната", предупреди президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

„На този етап в бюджета няма възможност за повишаване на детските надбавки“, каза от своя страна социалният министър Тотю Младенов. По думите му "на този етап икономиката е на такова ниво и такъв БВП имаме, че не можем да осигурим повече средства". Над 500 млн. лв. се дават годишно за изплащането на детски надбавки. "Над 50 % от целия бюджет на нашето министерство отива само за това. По 35 лева месечно изплащаме за над 80% от всички деца", подчерта министърът.

Тотю Младенов категорично подкрепя да има подоходно семейно облагане. "Мисля, че е редно и възможно да има подоходно семейно облагане. С Министерството на финансите и с НАП работим по тази система", допълни Младенов.

Коментари: 0