Млади висшисти стажуват в "Пристанищна инфраструктура"

Най-голям интерес има към работата на направление "Ръководство на корабния трафик"

304 ~ 2 мин. четене

11 студенти ще трупат практически умения и професионален опит в стажантска програма на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) през тази година. Най-голям интерес има към работата на направление "Ръководство на корабния трафик", което предоставя услуги по информационното обслужване на морските пристанища, поддържа брегова система за морски радиокомуникации и поддържа денонощната комуникация между бреговите служби и корабите.

Двама са стажантите, които през летните месеци ще работят в Главното управление на ДППИ в София, а един - в Териториално поделение "Пристанище Бургас", съобщиха от ДППИ.

През тази година практикуващите млади хора са възпитаници на 5 висши учебни заведения. Траен остава интересът на студентите от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", които провеждат летни практики в ДППИ през последните три години. За втора година и възпитаници на Техническия университет във Варна практикуват наученото в структурите на държавното предприятие. За първи път през тази година възпитаници на УНСС, Варненския свободен университет и Нов български университет (НБУ) намират приложение на своите знания в ДППИ.

Статистиката за последните три години показва трайно повишаване на интереса към дейността на предприятието. През 2013 г. най-голям брой са студентите от специалности, свързани с комуникационните технологии, технология и управление на флота и пристанищата, и студенти в областта на екологията и опазването на околната среда. В структурите на ДППИ през тази година практикуват и бъдещи специалисти в областта на гражданска и корпоративна сигурност, строителството, икономиката и управлението на транспорта.

Общо за трите години, през които в ДППИ се реализира стажантска програма, своята професионална практика в различни звена на предприятието са провели 24 млади специалисти.

Право на участие в програмата имат студенти, завършващи трети или по-горен курс на обучение, с отлична компютърна грамотност и много добро владеене на английски език. Всяка година безплатните студентските стажове в ДППИ започват от 1 юни и продължават 3 месеца.

През 2013-2014 г. ДППИ е партньор в проекта "Студентски практики", който се реализира в партньорство с всичките 51 висши училища в България. В териториалното поделение "Пристанище Варна" ще имат възможност да работят възпитаници на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Подкрепи Economic.bg