Мобилните оператори ще сключват договори само на хартия

Изискването беше поставено от Комисията за регулиране на съобщенията

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) изиска от мобилните оператори да предоставят индивидуалните договори на абонатите си задължително на хартиен носител. Така според регулатора ще се прекъсне порочната практика със сканирането на подписи на граждани при сключване на договори с операторите.

Този начин се използва в клоновете и на трите мобилни оператора - при сключване на договори клиентите поставят  подписа си върху таблет, използвайки специален химикал, а не се разписват върху хартия. Това според председателя на комисията Веселин Божков е манипулация с личните данни и подписа на абоната.

Изискванията са били изложение от председателя на КРС на среща с трите мобилни оператора и със Сдружението за електронни комуникации (СЕК), представляващо по-голямата част от алтернативните предприятия в областта на електронните съобщения.

Основните теми на разговорите им са били свързани с трудности на абонатите по отношение на достъпността и яснотата на индивидуалните договори, непредоставяне на детайлна информация за тарифата или пакета от услуги, както и неосигуряване на достъп на потребителите до Общите условия на предприятията, уточниха от пресцентъра на КРС.

Комисията е обърнала внимание на едно от предприятията за неизпълнението на задължителните указания за т.нар кредитен лимит.

Подкрепи Economic.bg