Moody's намали рейтинга на КТБ

Дългосрочната оценка на депозитите в местна и чуждестранна валута беше запазен на ниво Ba3

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Една от трите големи международни рейтингови агенции - Moody's Investors Service намали от D- на Е+ рейтинга за финансова сила на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се казва в разпространено днес съобщение на банката до инвеститорите на Българска фондова борса.

Оценката е била намалена на 16 април, уточняват от КТБ. Това доведе до спад на книжата на банката, които вчера, 17 април, загубиха 3.36% от стойността си до 89 лв. за акция. Днес нямаше сделки по позицията на КТБ.

Дългосрочният рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на КТБ беше запазен на ниво Ba3. Перспективата на оценката за финансова сила остава "стабилна", а перспективата за рейтинга на депозитите е променена от "стабилна" на "отрицателна".

В становището на Moody's се казва, че основната причина за предприетите действия е увеличаващият се кредитен портфейл на банката, който расте на фона на слаб икономически растеж в страната, ниско ниво на чуждестранните инвестиции и висока безработица. Агенцията допуска, че неблагоприятната макросреда може да окаже влияние върху качеството на активите на банката, което към настоящия момент продължава да бъде значително над средното за сектора, се казва още в съобщението от КТБ.

Подкрепи Economic.bg