Нови положителни прогнози за икономиката на Германия

През 2014 г. се очаква БВП на Федералната република да нарасне с 1.9%

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Средното ниво на безработицата в Германия ще спадне до 6.7% през 2013 г. в сравнение с 6.8% през 2012 г. Това показват данните от доклад, подготвен от най-големите икономически институти във Федералната република, цитиран от AP. Очаква се инфлацията в първата икономика в Европа да бъде умерена – около 1.7%, а бюджетът да остане бъде балансиран.

БВП на Германия се сви с 0.6% през последното тримесечие на 2012 г., но мнозина експерти очакват тя да се върне към растеж през първото тримесечие на тази година.

Според прогнозата на ЕЦБ, БВП на Еврозоната ще се свие с 0.5% през 2013 г., като постепенно ще започне да се възстановява едва през втората половина на годината.

Въпреки оптимистичната оценката растежа на германската икономика се очаква да се понижи с 0.8% през 2013 г. от прогнозираните по-рано през октомври 1%. През 2014 г. се очаква БВП на Федералната република да нарасне с 1.9%.

Към момента германските компании имат добри позиции в сферата на износа, особено, на автомобили и индустриално оборудване за бързо развиващите се пазари. Основните опасения на анализаторите са свързани с факта, че кризата отново ще разтресе пазарите и ще се отрази на германската икономика. 

Подкрепи Economic.bg