Moody's оцени отрицателно перспективата на ЕС

Промяната отразява негативните прогнози, определени за ключови участници в бюджета на блока

100 ~ 1 мин. четене

Международната кредитна агенция Moody's Investors Service понижи перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Европейския съюз (ЕС) от "стабилна" на "негативна. Агенцията запази максималния рейтинг по дългосрочния дълг на ниво "Aaa".

В становището на Moody`s се посочва обаче, че може да последва и сваляне на рейтинга, ако четирите големи икономики в Европа - Германия, Франция, Великобритания и Холандия загубят част от кредитната си оценка.

Според анализатори свалянето на перспективата ще постави под допълнителен натиск Европейската централна банка (ЕЦБ) и тя ще представи по-рано плана си за изкупуване на европейски ДЦК. Досега се смяташе, че това ще стане около 12 септември, но действията на Moody`s може да принудят президента на ЕЦБ Марио Драги да направи това още на срещата на 6 септември.

В момента вероятността четирите големи икономики да загубят част от рейтинга си не е малка. През юли Moody`s постави "негативна" перспектива пред рейтинга на Германия, Холандия и Люксембург. Пред оценката на френския и британския дълг също стои "негативна" перспектива.

"Негативната перспектива пред рейтинга на ЕС е отражение на държавите членки в съюза, които имат максимална оценка "Aaa". Германия, Франция, Холандия и Великобритания имат най-голям дял в бюджета на ЕС, а заедно съставляват около 45% от него", се казва в съобщението.

В него се казва още, че ЕС може да си върне "стабилната" перспектива, ако това се случи и при тези четири държави.

Подкрепи Economic.bg