Moody's свали перспективата пред Barclays

Заради скандала оценката пред рейтинга на банката беше променена от "стабилна" на "негативна"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Moody's Investors Service понижи перспективата пред рейтинга на Barclays от "стабилна" на "негативна". Причината за решението е скандалът с манипулациите на междубанковия лихвен процент Libor, който може да доведат до промяна на бизнес модела на банката.

Миналата седмица Barclays беше глобена с 453 млн. долара от британските и щатските регулаторни органи, за манипулация на LIBOR - референтната за лондонския пазар лихва и EURIBOR - референтната лихва за валутния пазар в еврозоната. Тези лихви определят цената, при която банките отпускат заеми помежду си, а непряко влияе и върху лихвите по кредитите за домакинствата и предприятията.

След това в рамките на два дни оставки подадоха председателят на борда на директорите Маркъс Ейджиъс и главният изпълнителен директор Робърт Даймънд.

В последствие Даймънд се извини за "осъдителното" поведение на своите брокери, които определят лихвените проценти, но заяви пред британските депутати на срещата си с тях вчера, че банката е била несправедливо нападана.

Вестниците обърнаха внимание на електронни писма, показани по време на разглеждането на случая. Във въпросните писма брокерите се поздравяват взаимно за манипулиране на данните, обещавайки си бутилки шампанско.

Коментари: 0