НАП събра 160 млн. стари задължения

Няма яснота какви актуални задължения са останали непогасени заради автоматичното пренасочване на сумите към по-стари дългове

3638 ~ 2 мин. четене

За първите 3 месеца на годината фирмите и гражданите са платили 160 млн. лв стари дългове, съобщава „Сега“. Това става ясно от предоставена от НАП информация за ефекта от въвеждането на единната сметка за първите три месеца на годината. Въвеждането на единната сметка и отпадането на правото на данъкоплатеца да заявява с приоритет какво публично задължение да плати, бе атакувано от депутати по инициатива на ДСБ пред Конституционния съд. От единната сметка бяха изключени само здравните осигуровки, за да не се губят права.

Парите са пренасочени автоматично от НАП от постъпили нови плащания заради въведената единна сметка за публичните задължения и правилото, че най-старите по дата дългове се покриват с приоритет. В момента няма яснота какви актуални задължения са останали непогасени заради автоматичното пренасочване на сумите към по-стари дългове, съобщава в. Сега.

Още не е ясно към какви групи стари задължения са били пренасочени 160-те млн. лв и къде натрупаните дългове са били най-високи. По информация на вестника по-голямата част от просрочените задължения са за данъци, тъй като при осигуровките наказателната лихва за забава до тази година бе близо 2 пъти по-висока от тази при данъците. Затова и осигуровките по принцип са плащани с предимство. Не е готов и анализът дали прихващането на 160-те милиона е довело до оголване на нови задължения, върху които на свой ред започват да текат лихви. От приходната агенция обясниха, че анализът ще бъде готов най-рано през следващата седмица. Наличието на единна сметка и по-ранната дата за плащане на ДДС - до 14-о число, е една от причините приходите от ДДС в законовия срок да са по-големи.

Заради въвеждането на единната сметка всички лица със задължения, за които давността е изтекла, тази година трябва да подадат до НАП декларация за отписването им. Приходната агенция не може да отпише тези дългове по административен път и е нужно изрично заявление от длъжника. Ако дълговете с изтекла давност не бъдат отписани до края на годината, от 2014 г. НАП ще започне да ги покрива чрез пренасочване на новопостъпили плащания към задължения с най-стара дата. До момента получените декларации за отписване на погасени по давност заявления в НАП са близо 10 хил. От приходната агенция ще започнат мащабна разяснителна кампания след края на април за необходимостта от изрично отписване на задълженията с погасена давност.

Подкрепи Economic.bg