НАП събрала с 400 млн. лв. повече до края на юли

От агенцията обявиха, че ще изпълнят плана за приходите си

НАП събрала с 400 млн. лв. повече до края на юли

Снимка: Стоян Йотов

116 ~ 2 мин. четене

С 400 млн. лева повече е събрала Националната агенция за приходите (НАП) към края на юли в сравнение със същия период от предходната година. „Ние сме абсолютно сигурни, че ще изпълним нашия план за приходите”, каза Галя Димитрова, зам. изпълнителен директор на НАП.

По думите й НАП е възстановила със 100 милиона лева повече ДДС по справки-декларации. 

От НАП смятат, че към края на юли ще могат да отчетат преизпълнение на резултатите през тази година, спрямо миналата с около 500 млн. лв.

Освен това се очаква в близките месеци да се прояви напълно резултатът от предприетите в края на миналата година мерки за обратното начисляване на ДДС при зърнопроизводителите. Очаква се ефектът от тази мярка да е около 200 млн. лв. "Тепърва ние ще берем плодовете на усилията, които сме положили още в края на миналата година", заяви Галя Димитрова.

Зам.-директорът на НАП посочи, че напоследък са зачестили и предупрежденията към фирмите с данъчни задължения. Стриктно се следят и резултатите, които отчитат касовите апарати. "Преди известно време изпратихме съобщение до 3 600 лица, които са подали информация за отчетени приходи по малко от 100 лева на ден и в същото време имат наети лица на трудови договори, плащат наеми, което за нас е необяснимо", обясни Димитрова. От НАП са дали известен период от време на тези фирми да коригират своите действия и след месец ще предприемат действия, за да установят дали те са започнали да отчитат повече приходи.

Преди няколко дни от НАП са набелязали заедно с Агенция "Митници" нови мерки за подобряване на обмена на информация и засилване на съвместния контрол. 

Коментари: 0