НЗОК има средства за да се разплаща с болниците

Обсъжданият дефицит е прогнозен, а не текущ, обясни министърът на здравеопазването

Таня Андреева:

НЗОК има средства за да се разплаща с болниците

Снимка: БГНЕС

220 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

НЗОК разполага с финансов ресурс за да заплати дейността на лечебните заведения. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред БНР, цитирана от агенция Фокус.

По повод исканата от Касата актуализация на бюджета в размера от 328 милиона лева, Андреева смята, че този ресурс е завишен. „Имайте предвид, че това е прогноза за дефицит. Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения. Нека кажем така - в момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения“, аргументира се тя.

Според министъра, предстои разглеждането на актуализацията на бюджета на Министерски съвет. След получаване на обосновка от Министерство на финансите и одобрение от Министерски съвет, предложението ще бъде внесено в Народното събрание.

Министър Андреева коментира и обвиненията, че за втори път в рамките на три дни, Министерството на здравеопазването подава без финансова обстановка предложения за актуализацията на бюджета на НЗОК и по този начин въпросът не може да бъде разгледан в Министерски съвет. „Това, което зависи от Министерство на здравеопазването по закон е: по предложение на Надзорния съвет на Касата, внесено от управителя на ѝ, да внесе в МС предложение за актуализация на бюджета на НЗОК. Министърът е една „пощенска кутия“, която осъществява внасянето, както на бюджета, така и предложение за актуализация на бюджета НЗОК в Министерски съвет“, обясни д-р Андреева.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg