Над 3 млн. лв. са дадени на Перник след трусовете

2,7 млн. лв. са за ремонт на обществените сгради

6630 ~ 2 мин. четене

Над 3 млн. лв. са дадени на Перник след трусовете, казаха в ефира на Нова телевизия Иво Петров, областен управител на Перник и Росица Янакиева, кмет на града.

"Държавата си е на мястото и не е абдикирала след земетресението от 22 май. Държавата помогна на общините Перник и Радомир, както и на живеещите в тези населени места. Междуведомствената комисия не оценява. Тя заседава на всеки три месеца. След последното извънредно заседание стана ясно, че са отпуснати 2,7 млн. лв. за 40 обществени сгради в Перник. Други 660 хил. лв. са дадени на гражданите", обясни Иво Петров. По думите му работата продължава, разглеждат се още документи за обезщетения. Има настанени във фургони и палатки. "Къща за 2 хил. лв. не може да се построи, но гражданите трябва да разберат, че не може да се получи обезщетение за напълно нов дом", коментира Иво Петров.

"8328 са подадените молби за подпомагане. Към момента са обходени 3 хил. жилищни сгради, като са направени над 1500 досиета. Срокът за приключване е октомври и ще се справим. Да, парите в Перник са над 3 млн. лв., но 2,7 млн. лв. са за обществените сгради", добави Росица Янакиева.

Процедурата за отпускане на парите е след представени фактури от гражданите. "Това казва закона. Ако дам пари без тези документи влизам в нарушение", защити се Янакиева.

"Трябва да си поправя дома, защото идва зима. Ако няма помощ от държавата не виждам как ще се справя", коментира пострадал жител. Неговият дом е сред малкото застраховани. Получил е едва 2 хил. лв. от застрахователя, като според него щетите са за повече. "Апелирам държавата да помогне не само на мен, но и на всички перничани", каза още пострадалият. По негови сметки възстановяването ще му струва 40 хил. лв. Домът е ипотекиран и все още се изплаща.

Подкрепи Economic.bg