Над 60% подкрепят ядрената енергетика в България

Едва 7% от запитаните смятат информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Развитието на ядрената енергетика в България се подкрепя от 62.5% от хората, които биха участвали в референдума на 27 януари. Това показва национално представително проучване на общественото мнение на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Останалите 37.5% ще гласуват против.

През април 2012 година, когато формулировката на въпроса включваше конкретно АЕЦ „Белене", 57% твърдяха, че биха подкрепили изграждането й, а 43% бяха против.

Само 7% от участвалите в ноемврийското изследване на НЦИОМ оценяват информираността си по въпросите за ядрената енергетика като висока и твърдят, че целенасочено търсят информация по темата.

38% от интервюираните определят информираността си по въпросите за ядрената енергетика като средна. Те посочват, че понякога попадат на информация по темата. По-често така отговарят респондентите с висше образование и хора от домакинства със средни и високи доходи.

36% от респондентите определят информираността си по въпроси, свързани с ядрената енергетика, като слаба. Това са предимно младежи до 29 години, хора с основно образование и от домакинствата с най-ниски доходи.

19% от интервюираните определят информираността си по въпроса като „никаква". Така отговарят най-вече бедните, жителите на селата и ромите.

Проучването на общественото мнение е извършено в периода от 1 до 7 ноември 2012 г. Националното представително изследване включва 1000 интервюирани лица в 86 населени места.

Коментари: 0