Награди за кметовете на Панагюрище и Брацигово

Двамата са първите победители в конкурса "Кмет на месеца"

Порталът на българските общини Kmeta.bg награди днес първите победители в конкурса "Кмет на месеца" за месец март 2014 г. Това бе и първото издание на конкурса, който ще се провежда ежемесечно и където гласуват само читателите. Темата, в която се надпреварваха градоначалниците през март, бе "Култура и патриотизъм". В категорията за населени места над 20 000 души надпреварата спечели Никола Белишки, градоначалник на Панагюрище, а в категорията за градовете с население под 20 000 души – Васил Гюлеметов, кмет на Брацигово.

Церемонията се провете в галерия "Credo Bonum" в София. Тя бе открита от Боян Томов, изпълнителен директор на "Бранд Медия България", организатор на конкурса. Той изтъкна дългата работа по проекта и усилията, които са положени, за да се доказва всекидневната роля на труда на българския кмет.

"За нас е изключително важно да можем да работим всеки ден с градоначалниците и със служителите на българските общини", каза Томов, като подчерта голямото значение на комуникацията с малките населени места, на които, по думите му, трябва да се обърне повече внимание. Според него това трябва да бъде национална медийна политика, за да се фокусира обществото върху проблемите на градовете.

Кметовете всеки ден се изправят пред трудната задача да решават проблемите на гражданите. "За всеки кмет най-важна е оценката на гражданите, оценката на хората в общината, но трябва да кажем, че в професионален план нашата работа се оценява от колегите". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която бе почетен гост на награждаването. Миналата година тя бе избрана от своите колеги за "Кмет на годината" в първото издание на националния конкурс, също провеждан от портала Kmeta.bg.

"Ние сме длъжници на поколенията, затова трябва да разкрием и да покажем историята на нашата страна и на нашия град", допълни още кметът на София. По думите й опазването на културно-историческите обекти е не само дълг, но също и инвестиция в икономиката, която създава работни места и привлича туристи. Фандъкова връчи отличието на Никола Белишки, кмет на Панагюрище, в категорията за общини над 20 000 души.

"Всички знаете, че нашият край е дълбоко свързан с историята на цялата страна, дал е много и ние сме длъжни да пазим наследството си, традициите си, и да ги предаваме на поколенията след нас, а в същия момент да запазим и своята идентичност", каза Белишки.

Той благодари на организаторите и на своите заместници – Георги Павлов и Галина Матанова, които присъстваха на церемонията заедно с него. По думите му те също споделят наградата заради усилията, положени за развитието на общината. Белишки изрази и своята признателност към хилядите хора, които са дали своята подкрепа за града му.

В категорията на общини под 20 000 души награден бе кметът на Брацигово Васил Гюлеметов. Наградата му бе връчена от градоначалника на Неделино – Стоян Беширов, според когото колегата му е положил много труд многократно, за да защити своето отличие. Беширов също е носител на награда в миналогодишния конкурс "Кмет на годината".

"Моите усилия и моята работа няма да спрат до тук. Моя цел е да превърнем Брацигово е привлекателно място за живеене и в притегателен център за туристи, както и да подобрим социално-икономическия статус на нашето население", каза Гюлеметов при получаването на наградата си.

"Град Брацигово заслужава това, тъй като има изключително голямо културно-историческо наследство, завещано ни от дедите, а също и изключително голяма роля в борбите за национално освобождение и за отстояването на националните интереси на република България", допълни още кметът на града. Гюлеметов не пропусна да благодари на организаторите и пожела успех в работата по популяризирането на малките населени места в България.

Коментари: 0