Най-добре платените шефове на компании

Ръководителят на Apple е първи в класацията на CNBC

С годишна заплата от средно 95 млн. долара през последните пет години ръководителят на Apple Тим Кук оглавява класацията на най-добре платените шефове на компании в Съединените щати на американската финансова телевизия CNBC.

Изключително високият доход на Кук е и благодарение на бонуса от 1 млн. долара под формата на опции за акции на групата, които той получи през 2011 г.

На второ място се нарежда 68-годишният Лари Елисън, който е основател и ръководител на компанията за програмиране Oracle. Средното му годишно възнаграждение за последните пет години е 70 милиона долара.

На трето място е Роналд Джонсън, генерален директор на търговската верига J.C. Penney, който е изместил в списъка на Wall Street Journal шефа на телевизионната компания CBS Лесли Мунвс.

Сред много добре платените шефове - въпреки затрудненията на техните компании - фигурира и основателят на газовата компания Chesapeake Обри Макклендон. Той е получавал средно годишно по 39 милиона долара през последните пет години, при положение че акциите на групата му поевтиняха с 24% тази година.

Такава е ситуацията и при Майкъл Джефрис, който е ръководител на производителя на любимата на тийнейджърите конфекция Abercrombie & Fitch. Той има годишна заплата от средно 29 млн. долара от 2007г.  при спад на котировките на акциите с 14% от началото на тази година.

Рупърт Мърдок е най-добре печелещият представител на медиите в класацията със среден доход от 28 ммлн.  долара годишно.

Модният дизайнер Ралф Лорън пък получава по 27 млн. долара през последните години.

Коментари: 0