Най-дългият мегатовар преминава през Бургас (снимки)

Транспортирането ще продължи три дни

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Най-дългият мегатовар за нуждите на петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" ще започне от днес да пълзи по улиците на морския град. 50-метровата амонячна колона ще бъде транспортирана с полицейски ескорт от Пристанище Бургас до петролната рафинерия, става ясно от съобщение на пресцентъра на порта. Операцията по транспортирането ще продължи три дни.

Ще бъдат транспортирани специализирани едрогабаритни детайли за хидрокрекинг инсталацията в бургаската рафинерия. Всеки товар ще се придвижва по график, съгласуван с Община Бургас. Утре сутринта ще бъде превозена 50-метрова амонячна колона (NH3 Stripper) с тегло 122.5 тона. Това е най-дългият товар за рафинерията, който ще бъде транспортиран тази година от Пристанище Бургас.

Цялата товарна композиция е дълга 60 м, има 18 оси, с общо 72 колела. Заедно с детайла композицията тежи 200 т. Придвижването по улиците на оживения морски град ще стане с минимална скорост, като по пътя на платформата ще се редят плоскости, за да се предпази градската инфраструктура - електропреносната и газопреносна мрежа, водоснабдителните кранове и т.н. Очаква се товарът да пристигне до местоназначението си за 3 до 4 часа.

Емил Кайкамджозов, управител на "Бон Марин Агенция" - варненската фирма, която извършва операцията, заяви, че това е поредният лот от доставките за "Лукойл Нефтохим", които извършват. "Всяка от операциите е уникална по рода си и изисква продължителна предварителна подготовка. Синхронизираме работата на много хора и институции, затова преди композицията да тръгне, всеки трябва да е добре подготвен. Следим строго за безопасността на всички хора, внимаваме много и да запазим целостта на пътната настилка, тротоарите и градската инфраструктура", добави Кайкамджозов.

По време на операцията поетапно ще бъде спирано ел. захранването на въздушната електропреносна мрежа в определени отсечки. Полицейски ескорт ще задържа и отклонява другите превозни средства, като създаде временна организация на движението по маршрута Порт Бургас - ул. "Константин Фотинов" - ул. "Булаир" - бул. "Демокрация" - бул. "Стефан Стамболов" - ул. "Проф. Яким Якимов" - 9008 - път BGS - 1030 - път ІІІ-6008 в посока "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Акцията ще продължи на 28 и 29 септември, когато ще бъдат транспортирани останалите детайли, сред които два детайла с дължина 11.5 м и 14.4 м.

Коментари: 0