Найденов: ЕК вероятно ще осъди България за заменките

Държавата е ощетена с милиарди от тези действия по време на "Тройната коалиция"

Автор: Атанас Христов

"Европейската комисия (ЕК) продължава да разследва България за заменките по време на управлението на "Тройната коалиция". За съжаление най-вероятно България ще бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ и ще трябва да плаща милиарди лева глоба". Това каза в "Гореща точка" по tv7 Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните.

"Според различни оценки държавата е ощетена с няколко милиарда. Вероятно тези хора, които са взели горите ще откажат да доплатят. Ако те откажат ще се търси механизъм за търсене на парите или прибиране на горите. От тук натам обаче започват безкрайните съдебни дела", поясни Найденов. По думите му при тези откази ще се наложи държавата да плаща, което е страшно. "Една от хипотезите е тези милиарди глоба да бъдат взети от парите по еврофондовете през следващия програмен период. Дано не се случи така", апелира Найденов.

"С 42% са се увеличили приходите от българските гори. Представете си колко се е крадяло преди. Освен това териториите с гори са се увеличили. Това ги дразни", добави Найденов. Той е категоричен, че дърва за огрев ще има и то на социално поносима цена, а не както са правили предишните управляващи.

"Ние спряхме заменките и чрез нормативни промени забранихме промяна на преназначението на тези гори. По този начин подарените гори Получените гори са взети срещу рушвети, защото това беше начин да се финансират партиите" категоричен е земеделският министър.

Според него част от решенията са вземани на Министерски съвет, защото след определен лимит съответния министър няма право сам да решава. "Има и абсолютно равностойни заменки. Тези, за които се говори са за "нерегламентирана държавна помощ" - заменяни са терени в Белоградчик за такива в Балчик - игра на думи е", добави Мирослав Найденов.

Коментари: 0