А приемате ли с бартер?

Един магазин в София по "испански модел"

Автор: Мария Владимирова

Кризата отваря път за раждането на нови търговски идеи...или по-скоро за преоткриването на добре забравени стари практики.

От половин година в София функционира магазин, залагащ на най-простата и древна форма на търговията - бартерът.

Идеята Калина Янева заимства от испанския опит. В Испания една четвърт от населението са безработни. Това принуждава и търговците да бъдат все по-гъвкави и изобретателни. Там бартерът като  търговската практика се възражда и днес в страната има 280 магазина, които работят на този принцип, разказва Калина.

Оставяш нещо и взимаш друго на негово място. Така действа магазинът на Калина в София. Клиентите пазаруват с точки, които пък получават като оставят някоя вече непотребна за тях вещ. Точките прилежно се записват в картонче, което всеки един получава при първата сключена "сделка".

Собственичката се хвали, че за няколкото месеца на пазара вече има издадени 400 талончета. Клиентите й са всякакви - възрастните били по-скоро любопитни, а младите най-активни.

В магазина може да се остави и намери какво ли не - от всякакъв вид техника, през детски колички, до килограми с дрехи. Както и ако решите да оставите нещо в заложна къща, и тук стоката ви трябва да е в безупречен вид, а най-добре да е подарък, които никога не ви е влязъл в употреба.

Клиентите най-много търсят техника, а най-много оставят дрехи, разказва Калина. Артикулите, които се задържат за най-кратко в магазина са дребната бяла техника (кафе машини, кани за вода, сокоизтисквачки) и детските колички.

От къде идва печалбата? За да се издържа, магазинът взима т.нар. такса управление или комисионна - на всеки 10 точки по един лев. Така 10% от стойността на направената покупка се извършва в реални пари.

Добра марка кафе машина се оценява обикновено на 80 точки, детска количка - на 50-60, а телевизор - на 100.

Калина признава, че бизнесът й не все още не й носи голяма печалба. Смята обаче, че за една година магазинът ще се наложи и тогава приходите, които ще има от него, ще я устройват.

Плановете й включват създаването на верига магазини, разчитащи на бартер сделките. "Истината е, че трябва да търсим нови начини, по който да развиваме дребния бизнес. Това ще даде и повече възможности за избор на клиентите", смята тя.

Преди да се захване с бартера Калина е държала няколко книжарници. Всички те затворили с идването на кризата. Същата тази криза сега Калина посочва като основната причина хората да прекрачват прага на нейния магазин, в който се пазарува за "без пари".

Коментари: 0