Неясна политика, но ясна цел

Съдбата на европейската валута и на европейския проект се решава в Париж и Атина

От вчера вече социалист ще води най-големия партньор на Германия в битката с дълговата криза, а в Гърция никой не знае как ще се сформира стабилно правителство. Политическата карта на Европа се промени. Дали обаче трябва да се страхуваме за съдбата на Еврозоната. Да, имаше избори. Да, има резултати. Но нищо повече не се е случило. Не може да се каже, че ще има нова финансова криза или свалени рейтинги на страни, защото това са само избори, които тепърва ще дават отражение.

Франсоа Оланд има трудна задача пред себе си. Страната, която ще води, стои под огромен натиск. Европейската комисия очаква от Франция да свали бюджетния си дефицит най-късно до следващата година в рамките на лимита на ЕС от три процента. В противен случай, французите са заплашени от наказания от ЕС. "Le roi c'est moi", "Аз съм царя", би казъл уверено Оланд, ако не желае да се съобрази с тези искания и с едно движение да отметне заплахите от Брюксел. А и той вече обеща програми за развитие и растеж.

Да, но при рейтинговата агенция "Стандард & Пуърс", страната вече е загубила своята най-висока оценка. Финансовите пазари на Франция са под строго наблюдение. По-нататъшните удари със сигурност ще последват, когато правителството в Париж замени спестовните усилия с фантазиите за растеж чрез разходи. Затова, може би пазарите са тези, които ще наложат волята си върху президента, а не обратното. Не и без намесата на Германия. Меркел е труден и изискващ партньор и държи на финансова дисциплина. Затова е много вероятно двете страни да се споразумеят на междинен вариант.

Ситуацията е по-сложна в Атина, където появата на може би десет партии в гръцкия парламент и влизането на крайни групи са предупредителни знаци. Гръцките избиратели гласуваха срещу масивното влияние на ЕС и МВФ и да се състави стабилно правителство, ще бъде почти невъзможно. Но Гърция също ще се нуждае от пари и трябва да укрепи своите финансови позиции наново, ако не изпадне в хаос след вчера.

До средата на май Атина очаква следващата вноска по заемите от Европа и Международния валутен фонд. Дали кредиторите на Гърция ще отпишат още пари до тогава е спорно. Днес международният валутен фонд заплаши да "замрази" траншовете за Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между политическите партии в страната за налагане на нови мерки за икономии.
Представителят на МВФ добавя, че тройката кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Фонда, няма да посетят Гърция до формирането на ново правителство, което ще е готово да преговаря.

Всичко това трябва да се реши до края на юни. В противен случай плащането на допълнителни средства, което трябва да се случи и през август ще бъде под въпрос.

Ако това не се случи, странта може да изпадне в ситуация да не бъде способна да изплаща заплати. Затова за Гърция въпросът е всичко или нищо: Или новите управници ще спазват правилата на паричния съюз, или може и да не бъдат повече част от еврозоната. Еврото обаче може да понесе и двата сценария. Гърция съзнава това и въпреки, че някои малки групи могат да спечелят от ситуацията, никой от Атина в действителност би пуснал сламката, подадена от Европа.

Затова всичко е въпрос на пари. Сега пазарите на тези страни ще показват пътя.

Устойчивият растеж във Франция и отпускането на кредити в Гърция – всичко това няма да съществува, ако правилата на Ангела Меркел, твърдо да защитава фискалния пакт в Европа, бъдат разбити.

По материали от Spiegel и Handelsblatt

Коментари: 0