Незаконното имущество ще се проверява до 10 години назад

Заради решение на Конституционния съд, парламентът направи промени в закона за конфискацията

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, които се налагат заради отменени текстове от Конституционния съд.

Гласуването днес изменения ограничават проверката на имуществото, придобито по престъпен начин, да обхваща 10 години период от започването й.

Промените трябваше да бъдат приети, след като Конституционният съд отмени текста в закона, според който проверката можеше да обхваща период от 15 години назад.

Днес мнозинството депутати прие съобразен с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс текст, който определя 10-годишна давност за погасяване на публични вземания.

„Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество беше гордостта на Бойко Борисов. Тази гордост на този закон след решението на Конституционния съд стана срам и за Бойко Борисов", коментира Любен Корнезов от БСП по време на дебатите. Той подчерта, че Конституционният съд обяви шест основни текста за противоконституционни.

Депутатът обяви, че левицата не е против конфискацията, но този закон като философия, е неефективен, няма да зароботи.

От опозицията отново изразиха съмнения, че Законът може да се използва за политическа репресия, а създаването на комисия със структури, която ще има държавен бюджет, само ще изразходва пари от бюджета по подобие на комисията "Кушлев".

Според един от вносителите Емил Радев от ГЕРБ законът е нова материя не само за България, но и за целия Европейски съюз. „Законодателството в тази си част в редица цивилизовани страни е прието малко преди 2000 г.,” посочи той. Според него нормално е да има спорове и различни правни виждания.

Коментари: 0