Николов: БЕХ няма активи за продаване

В активите на на БЕХ има само няколко автомобила, които са на лизинг, и една сграда в столичния ж.к. "Люлин", каза изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българският енергиен холдинг (БЕХ) няма никакви активи, с които да разполага или да ги продава. Това каза за "Фокус" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той коментира думите на икономическия министър Драгомир Стойнев, според който Валентин Николов, в качествотот си на председател на борда на директорите на БЕХ, е сключил договор за управление с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов, по силата на който Андонов е можел да се разпорежда с 10% от активите на БЕХ.

"В активите на на БЕХ има само няколко автомобила, които са на лизинг, и една сграда в столичния ж.к. "Люлин", т.е. няма никакви активи, с които да разполага или да ги продава", коментира Николов. "На г-н Стойнев трябва да му е ясно, че ВЕЦ-овете са в активите на НЕК. Явно не е запознат и трябва да се запознае, преди да говори", добави той.

Според Валентин Николов подписаният договор за управление е бланков договор. "Аз съм сигурен, че това е бланков договор и всички договори за управление досега са имали тези клаузи с цел оперативност", коментира шефът на АЕЦ "Козлодуй". "Този договор за управление е типичен договор, какъвто е сключван с абсолютно всички изпълнителни директори досега. Няма как г-н Андонов самоволно да реши да продава каквото и да било", заяви Николов. Той категорично отрече да е имало намерения за злоупотреби чрез този договор. "Това са манипулации", заяви Николов.

"Добре е г-н Стойнев да си оправи собствената къщичка, защото при мен дойдоха два протокола с един и същи номер и с два различна борда на АЕЦ "Козлодуй" и аз не мога да разбера кой да вписвам. Подменени са тези протоколи и трябва да знаем защо са подменени. Защо единият Георги Христозов изведнъж излезе от първия протокол и със същия номер ми се прати друг протокол без него? Уволнен ли е, нов борд ли е имало, защо е с един и същи номер? Драгомир Стойнев първо трябва да си оправи къщичката преди да започне да търси варианти да се саморазправя и да търси реваншизъм. Ако иска, мога да дойда и да му обясня всяко свое действие", коментира Николов.

На въпрос дали енергийният министър е искал обяснение от директора на АЕЦ "Козлодуй" Николов заяви: "Не се е свързвал с мен. Ние си говорим. Аз лично го уважавам, защото сме били колеги в 41-ото Народно събрание. Но за конкретния случай не ме е търсил да иска отговори. Би било редно преди да обвини някой, поне да чуе неговата версия и действителността. Приемам го като нещо нормално, сега ще има омаскаряване".

Коментари: 0