За първи път се знае цвета на планета извън Слънчевата система

Цветът на планетата е син и причина за тази окраска не са океани вода на Земята, а разтопено стъкло

Автор: Божидара Иванова

Учени от НАСА и Европейската космическа агенция успяха за пръв път да определят цвета  на планета извън Слънчевата система, предаде BBC. С помощта на космическия апарат „Хъбъл”, изследователите проследили как на планетата  HD 189733 b променя спектърът си в зависимост от положението към своята звезда. HD 189733 b се отнася към класа „Горещи Юпитери” – големи газови гиганти.

„Видяхме яркост в синята част на спектъра, когато планетата преминаваше зад своята звезда. Изхождайки от това, можем да направим извод, че планетата е със син цвят, защото сигналът в другите части на спектъра оставаше постоянен”, обясни един от авторите на изследването Том Евънс.

Астрономите поясняват, че причината за тази окраска не са океани вода на Земята, а разтопено стъкло.  Те установили, че планетата е толкова близо до своята звезда, че температурата на атмосферата й е около 1000 градуса по Целзий, което е превърнало силициевата повърхност на планетата в разтопено стъкло.

HD 189733 b се намира на 63 светлинни години от Земята. Обектът е разположен в съзвездието Малка лисица и има размери сходни на тези на Юпитер в нашата Слънчева система, но се намира по-близо до своята звезда, отколкото е Меркурий до Слънцето.

Коментари: 0