Жестоки задръствания заради умишленото забавяне на "Тракия"

Последният участък от магистрала "Тракия" е напълно завършен, но по неясни причини пускането на движението се забавя, смятат кметове на черноморски общини

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Последният участък от магистрала "Тракия" е напълно завършен, но по неясни причини пускането на движението се забавя. За това алармираха кметове на черноморски общини в специална декларация, предаде Kmeta.bg. Кметовете настояват аутобанът преди почивните дни, а не в понеделник, за когато е насрочена церемонията.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че пускането на магистрала "Тракия" се бави тенденциозно. "Скандално е да имаме първата в България изцяло построена и завършена магистрала, а тя да стои затворена в разгара на лятото и туристически сезон", заяви Борисов в официално съобщение до медиите. "Тенденциозното забавяне на издаването на разрешение за ползване, оправдано с дребни технически забележки, бави пускането на движението, въпреки наличието на Акт 15 и 16 за въвеждане в експлоатация. Но въпреки това магистралата стои затворена заради строителната министърка Десислава Терзиева, която е в Брюксел и се изчаква завръщането й, за да пререже лентата на магистралата", убеден е бившият премиер.

"Глупаво е последният участък на магистралата да стои затворен в разгара на сезона, когато трафикът към морето е най-силен", коментира пред Kmeta.bg кметът на Бургас Димитър Николов. "Цялата инфраструктура е завършена. В последния участък, който предстои да бъде открит (от Зимница до Карнобат - бел.ред.) в момента няма никаква строителна техника, няма работници", обясни градоначалникът.

"За нас като кметове е важно да осигурим безопасното придвижване на пътуващите към крайморските градове и курорти. Сега движението по магистралата се отбива до Ямбол, а по пътищата са се образували сериозни задръствания", обясни Николов и подчерта, че е безсмислено да се бави откриването при положение, че аутобанът е изцяло завършен.

"Надяваме се на прагматизъм от страната на централната власт", каза Николов, запитан дали очаква управляващите да се вслушат в призива на кметовете и да изместят с два дни по-рано церемонията по рязането на лентата на първата изцяло завършена магистрала в България.

"Няма нужда да се наредят да режат ленти. Може да се пусне още сега движението, а официалната церемония пак да се състои в понеделник", заяви кметът на Созопол Панайот Рейзи. "В последния участък на аутобана вече има поставена маркировка, мантинели, няма работна техника", заяви и кметът на Созопол.

"В момента движението от Петолъчката до отбивката за Карнобат е изключително напрегнато", обясни Рейзи. Той е убеден, че пускането на трасето ще успокои значително трафика и ще намали произшествията по пътя.

"Сигурен съм, че срещу нас стоят трезвомислещи хора. В исканията ни няма нищо политическо, ние поглеждаме на въпроса от гледна точка на туризма", категоричен бе той.

Кметът на Царево Георги Лапчев също смята, че няма смисъл да се чака до понеделник за официално откриване на АМ "Тракия", тъй като все пак тя е готова. "При положение, че има акт 16, "Тракия" трябва да бъде пусната. За нашите общини всеки един час е от значение", подчерта Лапчев.

По неговите думи черноморските общини разчитат особено много на "уикенд туризма". "Много пътища са пускани преди официалното им откриване. Юли месец е важен за нас и няма защо да чакаме", допълни той.

Според Лапчев потокът от туристи се е увеличил многократно, след като е бил открит пътят до Резово. "Резово никога не е имало такъв поток. И Царево може да се възползва от едно предварително пускане на "Тракия", обясни той, като подчерта, че пътуването до морския курорт би било не повече от 3 часа. Според него това е много важен фактор.

Коментари: 0