Нивото на реките в страната се покачва

Има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения, смятат хидрозлозите от НИМХ

Нивото на реките в страната се покачва
120 ~ 1 мин. четене

Днес и в петък се очаква да продължи повишението на реките почти в цялата страна, съобщиха хидролозите от НИМХ. Значителни повишения са вероятни в Дунавския водосбор, или по-точно реките на водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Русенски Лом и реките в Добруджа.

Покачване се очаква и по горното течение на река Марица (река Чепеларска и горното течение на река Въча), Места, Струма и притоците й Конска, Светля, Треклянска, Соволянска Бистрица, Новоселска, Елешница и Благоевградска Бистрица.

Според метеоролозите в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.

Положението в наводнения град Мизия остава тежко. Вече пети ден градът е под вода. Мизия бе разделен на четири участъка, за да може по-лесно да се отводнява. В града мирише на тиня и разложени животни, има опасност и от зарази. Днес на място ще пристигнат вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков и вътрешният министър Йордан Бакалов, които на място ще се запознаят с работата на екипите.

Коментари: 0