Nokia и RIM решиха патентните си спорове

Двете компании дори са сключили ново споразумение за патентно сътрудничество

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Страдащите от загуба на пазарен компании за производство на телефони - канадската Research In Motion (RIM) и финландската Nokia са решили всички свои патентни спорове. Информацията беше обявена официално то Nokia, цитирана от технологичния сайт Mashable. Освен това двете компании са постигнали ново патентно споразумение.

Повече подробности около споразумението не са изнесени, но според информацията, с която разполага сайта, RIM ще извърши еднократно плащане към Nokia.

"Много сме доволни, че успяхме да разрешим патентните си порове с RIM, да подпишем новото споразумение, като същевременно успяхме да запазим способността на Nokia да защитава интелектуалните права на своите продукти", коментира деректорът по защита на интелектуалната собственост в Nokia Пол Мелин.

Nokia и RIM водят патентни спорове от май 2012 г. Тогава финландската компания започна масирана кампания за защита на интелектуалните права на своите продукти. Освен срещу производител на BlackBerry, компанията започна дела срещу тайванската HTC и китайската Viewsonic.

От Nokia поискаха, ако спорът не бъде решен, продуктите на RIM да бъдат забранени за продажба. Според Mashable канадската компания е осъзнала, че няма как да спечели подобно дело и заради това се е стигнало до споразуменията.

През 2011 г. Nokia Постигна подобна договореност и с Apple. Тогава американската компания извърши еднократно плащане към финландския си конкурент.

Коментари: 0