Nokia изоставя напълно Symbian тази година

Последният Symbian смартфон се очаква на пазара през лятото на 2013 г., след което компанията ще пуска само устройства под управление на Windows Phone

64 ~ 1 мин. четене

Финландският гигант Nokia възнамерява това лято напълно да се откаже от мобилната платформа Symbian, която до неотдавна доминираше на пазара за смартфони и ще се посвети изцяло на Windows Phone, съобщава Financial Times.

Последният Symbian смартфон се очаква на пазара през лятото на 2013 г., след което Nokia ще пуска само устройства под управление на Windows Phone. Подготовката на един смартфон с Windows Phone отнема само година, докато при Symbain този срок е 22 месеца.

Symbian все още е популярна в България с около 9.5% потребителски дял. През първото тримесечие на годината Symbian е имал 1.8% дял в цяла Европа спрямо 8% през миналата година. В необятния Китай платформата поддържа 2%.

Само преди няколко години системата държеше около 50 на сто от пазара. Откакто обаче през 2011 г. Nokia обяви решението си да продължи да разчита на новата платформа Windows Phone, делът на Symbian на пазара на смартфони намаля рязко.

Nokia, която се опитва да навакса изоставането си от конкуренти като Samsung и Apple на пазара на смартфони, обяви миналия месец голям спад в проджабите. За тримесечието до края на март компанията е продала 5.6 млн. броя от различните модели Lumia спрямо 4.4 млн. за предишното тримесечие. Общите нетни продажби обаче са спаднали с 20% спрямо същия период на миналата година до 5.9 млрд. евро.

Коментари: 0