Nokia подминава дивидента за първи път от 143 години

Компанията се опитва да се върне обратно в бизнеса след като отчита загуби от почти 5 милиарда евро (6,7 милиарда долара) от началото на 2011

104 ~ 1 мин. четене

Финландската компания Nokia няма да раздава дивидент за първи път от 143 години насам, съобщава Bloomberg. Причината е, че производителят на мобилни телефони ще се опита да запази паричните средства и да ги съсредоточи в опитите си за завръщането на пазара.

От компанията обявиха решението днес, след като беше отчетен първия нетен доход от седем тримесечия насам. Дори Световните войни и разпадането на Съветския съюз, не успяха да спрат раздаването на дивиденти досега.

Nokia се опитва да се върне обратно в бизнеса след като отчита загуби от почти 5 милиарда евро (6,7 милиарда долара) от началото на 2011. Главният изпълнителен директор Стивън Елоп съкрати повече от 20 хиляди работни места досега.

Пропускът на дивиденти "е много важна стъпка, защото тя показва, че ръководството на компанията има съзнание, което гледа напред", каза Ерик Бейдет, анализатор от Natixis Securities в Париж.

Подкрепи Economic.bg