Nokia продава на Microsoft бизнеса си с телефони

Компанията на Бил Гейтс ще плати 5.44 млрд. евро на финландския си партньор

148 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският софтуерен гигант Microsoft Corp обяви, че ще купи подразделението на Nokia за производство на мобилни телефони. Според информацията на Reuters компанията на Бил Гейтс ще плати 5.44 млрд. евро. В момента двете компании си партнират при производството на моделите Nokia Lumia, като Microsoft разработва операционната система Windows Phones.

Microsoft ще плати 3.79 млрд. евро за бизнеса с устройства и услуги, както и 1.65 млрд. евро за патентни лицензи, се казва в съобщението. В допълнение Microsoft ще разчита на картографските услуги на Nokia. Сделката трябва да бъде завършена в началото на 2014 г.

Според спекулациите сегашният главен изпълнителен директор на Nokia Стефан Елоп ще се върне в Борда на директорите в Microsoft и дори се спряга за заместник на Стив Балмър, който най-късно до 12 месеца ще напусне ръководния пост в американската компания. Елоп премина от Microsoft в Nokia през 2010 г., когато двете компании започнаха да си сътрудничат при производството на смартфони.

Обявената сделка е част от стратегията на Microsoft да промени структурата си и от софтуерна компания да се превърне в компания, която предоставя "устройства и услуги".

Финландската компания в бъдеще ще се съсредоточи основно върху бизнеса с мрежи и развитието на картовите си услугите под марката Here. Групата наскоро придоби напълно разработената първоначално съвместно със Siemens компания за мрежово оборудване NSN.

Подкрепи Economic.bg