Норвегия ще вложи $33 млрд. в недвижими имоти

Пенсионният фонд на страната цели 5% дял на инвестициите си в имоти

Снимка: CNBC

Автор: Стилиян Гребеничарски

Най-големият държавен фонд в света, този на Норвегия, ще разполага с най-малко 33 млрд. щатски долара за вложения в недвижими имоти, пише Bloomberg. Фондът ще продължи да инвестира в традиционни локации, но и ще навлезе по-интензивно на азиатския пазар.

Държавният пенсионен фонд на Норвегия управлява активи за 860 млрд. щатски долара, едва 10 млрд. или 1,2%, от които са инвестирани в недвижимости. Целта пред него е да достигне дял на инвестиции в имоти в портфолиото си от 5%. Според прогнозите за нарастване на средствата във фонда, това може да означава сума от над 60 млрд. долара до 2020г.

След 2010 г., когато пенсионният фонд взе решение за активно участие на пазара на недвижими имоти, бяха сключени сделки на някои емблематични локации като Тайм Скуеър и Шанз-Елизе. Тридесет и девет годишният ръководител на дирекцията за недвижими имоти към фонда Карстен Калевиг се ангажира да намали вероятността от „големи грешки” при инвестициите. Той посочи като приоритетни градове като: Вашингтон, Сан Франциско, Ню Йорк, Бостън, Париж, Мюнхен, Берлин и Лондон. В същото време ще се търсят и „уникални” сделки. Фондът придоби сградата на Credit Suisse в Цюрих за 1 млрд. долара, както и търговски център в Шефилд, Великобритания.

Според Калевиг, инвестициите в Азия ще са съсредоточени в един или два града, които предоставят условия за значими, практични, дългосрочни вложения. Анализаторите на институцията ще се опитат да предотвратят разпространението в твърде много пазари. „Най-големият ми страх за нашето портфолио е да се събудим след 5 или 10 години и да сме навсякъде”, казва Калевиг.

Коментари: 0