Нови опорни точки в БСП

Сред тях се забелязват и предизборните твърдения на социалистите, че до края на мандата ще бъдат създадени нови 250 хил. работни места, както и че "90% от обещанията в социалната сфера" са изпълнени

Снимка: БГНЕС

84 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нови опорни точки на БСП относно твърденията на ГЕРБ за катастрофа на държавата през 2015 година изтекоха в платформата БСП-лийкс на сайта за разследваща журналистика Биволъ. Сред тях се забелязват и предизборните твърдения на социалистите, че до края на мандата ще бъдат създадени нови 250 хил. работни места, както и че "90% от обещанията в социалната сфера" са изпълнени

"Относно внушението на ГЕРБ, че през 2015 г. държавата ще катастрофира:

 - Внушението, което прави ГЕРБ, че ще катастрофираме е опасно за страната и абсолютно безотговорно. Сигналът, който дават към чуждите инвеститори не е добър.

- Когато Борисов говори за финансова стабилност и фиск, трябва да сме особено внимателни, защото до скоро не правеше разлика между фиск и фикс.

По същество:

- Параметрите за финансова стабилност на една държава са: дълг, дефицит, БВП.

- Дългът, който е заложен по Закона за бюджета, приет от НС с участието на ГЕРБ за 2013 г. е 14,6 млрд., а постигнатият е 14,1 млрд. т.е. по-нисък от заложеният. /т.е. 500 млн. лв. по-малко/

- Дефицитът, заложен в бюджета, е 2%, а постигнатият в края на годината е 1,8% /в числа – 150 млн. лв по-малко/

- Общото неизпълнение на приходите за 2013г. наистина е около 200 млн., но във втората половина на годината са се събрали 520 млн. лв. в повече.

- От началото на управлението кабинетът „Орешарски“ работи с еднаква сила и за хората и за бизнеса, защото размрази социалните плащания, които бяха във фризера 4 години и върна ДДС на бизнеса.

- Поетите ангажименти към плоския данък са три: минималната работна заплата да не се облага, което вече е факт; хората с доходи до 4500 лв. да плащат 10% данък, което вече е факт; и хората с доходи примерно над 4500 лв. да плащат 20% данък - все още неизпълнено.

- 90% от предизборните обещания в социалната сфера са изпълнени и само 2 не са: третото условие по плоския данък и въвеждането на предсрочно пенсиониране при недостиг на 2 години стаж или възраст.

- До края на мандата трябва да има 250 хил. нови работни места и минималната работна заплата да стане 450 лв. 2014г. тя трябваше да стане 340 лв. и тя стана. Трябва да продължи да се увеличава и до края на мандата, за да достигне 450 лв.".

Подкрепи Economic.bg