Новите цени за ВЕИ няма да навредят на потребителите

Заявено е изграждането на 21 mW мощности за ток от биомаса

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Новите променени цени, по които ще се купува токът от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) няма да е в ущърб на потребителите. Крайните цени няма да се променят до края на годината, обеща новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева, предаде БГНЕС. Изказването на Тонева дойде след днешното обществено обсъждане на доклада за определяне на преференциални цени на "зеления" ток.

Обсъдени бяха промени, когато инвестицията за изграждането на енергиен обект за производство на ВЕИ енергия се подпомага със средства от бюджета или от ЕС. Анжела Тонева обясни, че по данни на експертите вече са инсталирани стари мощности около 21 mW, а заявените нови също са толкова. Именно затова тя прогнозира, че промяната на цената, която е дискутирана няма да се отрази съществено.

Обсъждането имаше значение за средносрочното развитие по отношение на инсталирането на централи, които произвеждат ток от биомаса. Тонева смята, че е необходимо да бъде преразгледана енергийната политика по отношение на подпомагането на ВЕИ производствата. Тя обясни, че е трудно и почти невъзможно само регулаторна политика, чрез цената - да се постигат целите по отношение на ВЕИ производствата.

Подкрепи Economic.bg