ОИСР отчита подобрение в еврозоната

Изключение прави единствено Франция, показват индексите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Почти в цялата еврозона се забелязва подобряване на икономиката, сочат индексите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Изключение прави единствено Франция, съобщава Wall Street Journal.

Икономическо възстановяване се наблюдава както в Италия, така и в Германия, като икономическият растеж на Германия се приближава до обичайния си ритъм. 

Базираната в Париж организация изчислява, че водещият индикатор на икономическата активност в 34 развити страни ччленки нараства до 100,6 пункта през май от 100,5 през април. За цялата еврозона той е на ниво от 100,3 през май от 100,1 от април, докато за САЩ остава непроменен на равнище от 101,0.

Извън Стария континент и еврозоната данните сочат, че икономически ръст продължава да се отчита в Япония и Канада, като тези страни се завръщат към състоянието си от преди кризата вече в дългосрочен план.

Сред страните с нововъзникваща пазарна икономика, които не са членки на ОИСР, растежът в Китай е близо до целевия ритъм, докато в Бразилия изглежда губи инерция. В Индия, където активността е по-слаба от тенденцията, започват да се проявяват някои признаци на позитивно отклонение.

Въпреки това HSBC понижи прогнозата си за растеж на световната икономика, особено в развиващите се икономики. Това става независимо от факта, че инвеститорите и Fed дават все по-оптимистични прогнози за икономиката на САЩ и Китай. Според прогнозите световната икономика ще нарасне с 2% през настоящата година а през следващата ще бъде отчетен умерен растеж от 2,6%.

Коментари: 0