OMV изкупи дела на RWE в проекта "Набуко"

Това няма да е окончателната акционерна структура на проекта, категорични са австрийците

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Австрийската енергийна група OMV е изкупила делът от близо 17% на германската RWE в проекта за изграждане на газопровода "Набуко". По трасето, което преминава и през България, ще се пренася природен газ от Каспийско море за Европа.

Говорител на OMV е потвърдил съобщенията за сделката, но не дава никакви финансови подробности. Потвърждение е дала и RWE, съобщи Reuters. "Можете да сте сигурни, че това няма да е окончателната акционерна структура на "Набуко", коментира говорителят на OMV. Още през декември главният изпълнителен директор на австрийската компания Герхард Ройс съобщи за започналите преговори между двете компании, които имаха по 16.67% дял в проекта.

OMV и партньорите на австрийците в проекта вече предлагат да се строи газопровода "Набуко-Запад". Плановете са тръбопроводът да е 1300 км - от българо-турската граница до Австрия. Първоначалните планове бяха за трасе с дължина 4000 км. Критици на първоначалния вариант обаче коментира, че той ще е много скъп, разходите ще са за повече от 12 млрд. долара, а освен това има и опасения, че няма да има достатъчно газ за запълване на газопровода.

Останалите четири акционера в проекта са Български енергиен холдинг (БЕХ), турската фирма Botas, унгарската компания MOL и румънската група Transgaz.

Подкрепи Economic.bg