Обама положи клетва за втория си мандат

Церемонията се проведе в тесен кръг в Синия кабинет на Белия дом

Снимка: БГНЕС

3596 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Президентът на САЩ Барак Обама положи клетва за втори мандат като държавен глава на скромна церемония в Синия кабинет на Белия дом, предаде Reuters.

Обама се закле пред ръководителя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс. След това прегърна съпругата си Мишел, а тя го поздрави.

На церемонията присъстваха и двете дъщери на президента.

Няколко часа преди Обама с клетва в длъжност стъпи и вицепрезидентът Джо Байдън.

С днешния акт Барак Обама спази конституционното изискване процедурата да се извърши на 20 януари. Тя обаче ще бъде повторена на публична церемония пред Капитолия в понеделник. Очакванията са на утрешното тържество да се стекат около 500 хиляди американци. Със сигурност милиони ще проследят и пред телевизионните екрани речта, която президентът ще произнесе по случай повторното си встъпване в длъжност.

Обама, който спечели изборите на 7 ноември, побеждавайки републиканеца Мит Ромни, се изправя пред много от въпросите, с които не успя да се справи през първия си мандат, коментира изданието. Като основните от тях се посочват упорито високата безработица, смазващия дълг и дълбокото разделение в мненията за това как трябва да бъдат решавани проблемите.

Подкрепи Economic.bg