Предстоят много инвестиционни проекти през 2013 г.

Тази година ще бъде поне толкова успешна, колкото 2012 г., смята изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов

208 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

- Г-н Стефанов, Българската агенция за инвестиции награди за седма поредна година най-значимите инвеститори в България. Трудно ли ги избрахте?

- Честно казано по-трудно от предишните години, защото броят на реализираните проекти през 2012 г. беше по-голям, отколкото през предишните няколко години. Хубавото е, че имаше доста голямо разнообразие между фирмите, които избирахме в отделните сектори. Естествено това са секторите, с които работи агенцията за инвестиции - основно свързаните с производство, експортно ориентираните услуги и високите технологии. Както се видя обаче има доста разнообразие - компании от хранително-вкусовата промишленост, фината електроника, автомобилната индустрия, здравеопазването и фармацевтиката. Успяхме да покрием почти всички икономически сектори.

- С какво се различава поведението на инвеститорите в България през 2012 г. спрямо предходната година?

- Може би голямата разлика е спрямо годините преди кризата. Тогава някои сектори като търговия, финанси и недвижимите имоти правеха между 60% и 90% от всички инвестиции в страната. Имаше един голям спад през 2009 г. и 2010 г., а през следващите няколко години има плах ръст с по 10%-15% всяка година спрямо предходната.

Това, което отличава 2012 г. е, че за първи път от най-лошите години на кризата насам, делът на секторите финанси и търговия започна да се възстановява. Това е важно, защото тези сектори са нещо като барометър за секторите от реалната икономика, например производството. В някои сектори, чисто съдейки по броя на проектите, с които работихме в агенцията, имаше повишен интерес в сферата на автомобилната индустрия и свързаната с нея електроника, електротехника и машиностроене.

Преди няколко месеца една голяма немска фирма обяви планове да дойде в България и да разкрие завод за автомобилни климатици. Фирмата е един от водещите производители за едни от най-известните световни марки. Заедно с това в момента работим по 5-6 проекта, които са за различни производствени дейности свързани с автомобилната промишленост - от кабели до пластмасови детайли.

Друга сфера, която се развива доста бързо в последно време е аутсорсинга. Няколко водещи фирми в момента дори проучват България като място, където да реализират своите инвестиционни проекти. Преди няколко месеца една от водещите световни фирми избра София като център за споделени услуги, който да обслужва офисите на фирмата в почти всички западноевропейски държави. Предполагам, че през следващата година-две все повече фирми ще се ориентират към градовете извън София. Мисля, че тази индустрия има много добри перспективи за развиване през следващите години.

- В "Инвеститор на годината" за 2012 г. бяха отличени предимно чужди компании. Правят ли българските фирми големи инвестиции?

- Може би в сферите, в които работим, повечето фирми, които инвестират, са чужди. Тоест тези, които са свързани с производството. Все пак ние работим и с доста български фирми. Например в сфери като транспорт и логистика има много проекти на български фирми, по които работим. Също така аз съм оптимист, че промените в Закона за инвестициите ще помогнат на инвестиционния климат. Промените важат както за чуждестранни компании, така и за българските фирми. Мисля, че възможността да се възстановяват част от разходите за труд е нещо много важно за всички фирми. Аз съм оптимист, че в производствената сфера, и в другите сфери, които се насърчават по Закона за инвестициите, ще видим нови фирми.

- Кои са най-големите трудности пред инвеститорите в България?

- Надали ще кажа нещо необичайно. Това са неща като бавна администрация, като съдебната система и корупцията. Това са неща, които фирмите цитират като проблеми. Много е трудно да се направи сравнение с други държави. Не мисля, че е обективно да се каже, че администрацията тук работи по-бързо или по-бавно, отколкото например в Чехия или Румъния, с които се състезаваме като инвестиционни дестинации. Но е факт, че има все още много процедури, които могат да се опростят. Например могат да се елиминират някои такси, за да бъде България по-добро място за инвестиране.

- Догодина ще станем ли свидетели на повече инвестиции в България?

- Аз определено съм оптимист. Има големи проекти, които бяха обявени през миналата година и предстои да се реализират през тази. Проекти на стойност над 100 млн. евро. Проекти, които ще разкрият стотици нови работни места. Смятам, че 2013 г. ще бъде поне толкова успешна, колкото 2012 г. Аз съм сигурен, че има още много проекти, които предстоят.

Подкрепи Economic.bg