Поискаха несъстоятелността на ВМЗ-Сопот

Пловдивският окръжен съд ще разгледа днес молбата на "Механичен завод-Девин" за обявяване на платежоспособност

Снимка: БГНЕС

3617 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Tърговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на ВМЗ-Сопот e образувано в Пловдивския окръжен съд, предаде БНТ. Молбата е подадена от "Механичен завод-Девин", съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив. Делото ще се започне днес от 14.00 часа и ще се разглежда при закрити врата.

Вечерта ще стане ясно кои съпътстващи звена във ВМЗ-Сопот ще преустановят работа и какво ще се случи с работниците в тях. Закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието. Това съобщи директорът на завода Иван Стоенчев.

Програмата трябва да бъде предоставена на синдикатите. Според икономическия анализ на ръковoдството на ВМЗ е необходимо да се съкратят 900 души. От документа ще стане ясно кои производства ще бъдат закрити, заяви директорът на предприятието Иван Стоенчев.

Оздравителната програма ще бъде разгледана от синдикатитие и преговорите за спиране на ефективната стачка и броят на съкратените ще продължат в четвъртък. От синдикатите заявиха, че броят на съкратените не трябва да надхвърля 500 души. Задълженията на завода в момента са 150 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg