Оборотите в търговията забавиха ръста през юни

На месечна база показателят се запазва на нивата от май

72 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ръстът на оборотите раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" се забавя през юни на годишна база до 0.6%, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение - през май показателят нарасна с 1.5% спрямо съпоставимия месец на 2012 г.

Предварителните данни сочат, че на месечна база оборотът в търговията на дребно се запазва на нивата от май, когато спрямо април беше отчетен спад от 0.3%.

По-чувствително нарастване на месечна база се вижда при оборота през юни 2013 г. в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2% и в търговията на дребно с разнообразни стоки - ръст от 1.1%. По-голямо е намалението в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2% и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1%.

При изменението на годишните обороти най-голям ръст се вижда в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2% и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.1%. Чувствително е намалението на годишна база в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2% и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1%.

Подкрепи Economic.bg