Очаква се трети пореден ден на протести срещу кабинета

Недоволството на гражданите бе предизвикано от избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Неделя ще бъде трети пореден ден на протести в страната. Недоволството на гражданите бе предизвикано от избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС). Решението бе взето в петък от кабинета „Орешарски“. Президентът Росен Плевнелиев настоя решението да се преразгледа от Народното събрание (НС) и обяви, е сваля кредита си на доверие към новото правителство.

Протестите започнаха в социалната мрежа Facebook, където гражданите създадоха група „Не искам Делян Пеевски за шеф на ДАНС“, която събра близо 15 хил. души за няколко часа. По-късно хиляди недоволни се събраха на протести из цялата страна, а Делян Пеевски обяви в отворено писмо, че е готов да се откаже от новия си пост, ако това е решението на НС.

Пламен Орешарски, който твърдо стоеше зад решението си, прие оттеглянето на Пеевски. Въпреки това недоволството на гражданите не спира. И днес те се готвят да излязат отново на протест. Очаква се гражданите да излязат в 18.00 часа пред МС. Организация за протести е създадена и в други градове в страната.

Коментари: 0