Турските власти събориха лагера на протестиращите в парка „Гези“

Десетки бронирани автомобили навлязоха на площада и събориха лагера на протестиращите

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

На 18-я ден от протестите в турския град Истанбул, турските сили за сигурност атакуваха площад „Гези“ и събориха палатковия лагер на демонстрантите, предаде БТВ. Десетки бронирани автомобили навлязоха на площада, а полицията се нахвърли върху демонстрантите със сълзотворен газ. Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мулту заяви, че са ранени 44 души.

Площад „Таксим“ заприлича на бойно поле, а полицията не допусна лекарите в парка, за да помогнат на пострадалите. Причината за действията на полицията била неспазването на обещанието на протестиращите да напуснат парка.

Атаките на полицията засили напрежението сред гражданите и нови групи демонстранти излязоха по улиците на града. Протести имаше и в Анкара, където полицията с бронирани коли се нахвърли срещу хората.

Очаква се в понеделник на стачка да излязат и Конфедерацията на синдикатите на държавните служители в знак на солидарност с демонстрантите, чиито лагер беше разрушен. Днес също се очакват демонстрации на десетки хиляди хора в цяла Турция.

Подкрепи Economic.bg