Орешарски пред Bloomberg: Обещавам да устоя на протестите

В интервю за американската информационна агенция премиерът разказва и за плановете на България да излезе на международните пазари и да продаде дълг за 1 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Обещание да устои на протестите, които искат оставката му, дава премиерът Пламен Орешарски в интервю за американската информационна агенция Bloomberg. В него той говори за плановете на България през следващата година отново да излезе на международните пазари и да продаде дълг за 1 млрд. евро.

"България планира да излезе на международните пазари на облигации през следващата година за първи път от 2012 г. насам, за да продаде дълг, с който да финансира изплащането на книжа с настъпващ падеж, заяви министър-председателят Пламен Орешарски, обещавайки да устои на протестите, които искат оставката му", започва материалът на Bloomberg.

Чрез продажбата на еврооблигации българското правителството планира да набере около 1 млрд. евро (1.96 млрд. лв., 1.34 млрд. щатски долара), казва 53-годишният Пламен Орешарски. Премиерът припомни, че до края на месеца се очаква да бъде записан дългът от 360 млн. евро (704.1 млн. лв.), който ще се емитира по законите на Германия. "Предварителната ми информация е, че има достатъчно голям интерес и се надявам, че ще постигнем доста добри резултати", казва Орешарски.

България продаде съкровищни облигации за 950 млн. евро (1.86 млрд. лв.) на международните пазари през юли 2012 г. С тях беше изплатен падижиращ през януари 2013 г. дълг. Публичният дълг на България е 17.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на август. Рейтингът на българския суверенен дълг, даден от Moody's Investors Service, е Baa2, което е вторият най-нисък инвестиционен клас. Рейтингът на българския дълг е като този на Бразилия, пише още Bloomberg.

България се опитва да продаде дълг на международните пазари, за да изплати падижиращи на 15 януари 2015 г. облигации за 1.1 млрд. долара. Правителството планира и продажбата на дълг от около 750 млн. евро (1.47 млрд. лв.) на вътрешния пазар, за да финансира бюджетния дефицит през следващата година, казва още Пламен Орешарски.

Подкрепи Economic.bg