Орешарски уволни единия зам.-министър в МВР

Само няколко часа след назначението на Иван Иванов, премиерът беше принуден да го освободи

Снимка: БГНЕС

212 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Само няколко часа, след като Иван Иванов беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, премиерът Пламен Орешарски го уволни. От правителствената пресслужба съобщиха, че първи оставката на Иванов е поискал вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Веднага след назначението стана ясно, че Иванов е има връзка със силовата групировка СИК, която в близкото минало прикриваше престъпните си дейности с легални дейности като застраховане и производство на алкохолни напитки. Първи за поредния компрометиран избор на Орешарски писа в. "Капитал". Изданието е открило в ДАКСИ, че той е бил управител на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.

"Оповестените от медиите данни за зам.-министър Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в МВР. Затова незабавно поисках оставката му от поста. Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-ото Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес.", заяви Йовчев пред "Фокус".

Иванов е бил избран за депутат от Коалиция за България. Но тъй като по конституция местата в парламента се пазят само на министрите, не и на заместниците им, Иванов не може вече да се върне в парламента. Именно по тази причина парламентът изпадна в объркания казус около това дали Пеевски може да бъде отново депутат.

Според официалната справка, разпространена от правителствената информационна служба, Иван Валентинов Иванов е роден на 13 август 1975 г. Има магистратура по история от СУ "Св. Климент Охридски" и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. В последните шест години е главен юрисконсулт на "Билдинг Строй Експрес" ЕООД. Преди това е ръководил офиса на "Воинтех" ЕООД в Шумен.

През април 2012 г. Иван Иванов е избран за областен лидер на БСП в Шумен.

Новият зам.-вътрешен министър е син на местния бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, който също е свързан със силовата групировка СИК.

Коментари: 0