Орязват печалбата за фотоволтаичните паркове

Нормата за възвращаемост става 7% вместо досегашните 20%

7856 ~ 2 мин. четене

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) оряза драстично изкупните цени на тока от слънчеви панели. Новите най-вероятно ще влязат в сила от следващия месец, когато се очаква комисията да гласува и приеме окончателно своето решение.

Инвеститорите в този тип енергийни проекти ще имат около 7% печалба от т. нар. норма на възвращаемост, вместо досегашните 20%.

Според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев с новите цени ще се ограничава бъдещото поскъпване на тока заради огромния инвестиционен интерес у нас да се строят нови фотоволтаични паркове за ток. Семерджиев припомни, че точно заради такива проекти токът за бита поскъпна с 13% от 1 юли.

Според инвеститорите обаче новите изкупни цени обезсмислят инвестициите във възобновяеми енергийни източници, тъй като печалбата им от 7% е почти колкото е доходността от стандартните банкови депозити.

Българската фотоволтаична асоциация и Българската соларна асоциация обявиха, че ще обжалват решението на енергийния регулатор за намаляване на изкупните цени от фотоволтаичните панели във Върховния административен съд.

Председателят на БФА Никола Газдов обяви, че на практика държавата обрича на фалит всички инвеститори, които последните седмици и месеци са вложили милиони в такива проекти, но все още не са присъединени към енергийната мрежа. Според него изкупната цена на тока от слънчевите панели е изкуствено и нереално завишена от държавната комисия, като нарочно е ползвала числа от интернет страница на малка германска компания-производител на слънчеви панели, чиито цени са били нереално ниски.

"Ако бяха ползвали данни от световните производители на слънчеви панели или от независимите консултантски и финансови компании, цените нямаше да бъдат толкова драстично орязани", подчерта Газдов.

Към днешна дата в енергийната мрежа на България са присъединени 600 мегавата фотоволтаични мощности. Държавната Национална електрическа компания и електроразпределителните дружества сега изкупуват тока от първите такива паркове на много по-високи цени, защото преди години и цената на фотоволтаичните панелите беше с пъти по-висока. Сега ДКЕВР отчита, че цените на панелите са с пъти по-ниски и точно заради това е дошло времето изкупните цени на тока от слънчевите панели да бъдат намалени толкова драстично.

Според Българската фотоволтаична асоциация действията на комисията са закъснели и с това решение държавата просто иска да наложи мораториум върху строежа на нови фотоволтаични паркове поне до изборите следващото лято.

Подкрепи Economic.bg