От 2 до 5 г. затвор за всяване на паника за банките

Ако организирана престъпна група атакува, никоя банка не може да издържи, аргументира се вносителят на промените Йордан Цонев

Успешно прието на първо четене:

От 2 до 5 г. затвор за всяване на паника за банките

Снимка: БГНЕС

312 ~ 2 мин. четене

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, внесени от Йордан Цонев, които предвиждат от две до пет години лишаване от свобода за разпространяване на "заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението". „За" гласуваха 90 народни представители, „против" - 5, а 48 се въздържаха.

Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

"Никоя банка не може да издържи на желанието на нейните клиенти да си изтеглят вложенията в банката, ако това желание е концентрирано в няколко дни, седмица или две. Масата на влоговете се инвестира в кредитни и инвестиционни портфейли - когато като вложители се наредим да си теглим влоговете, банката започва да реализира бързо ликвидните си активи и по тази причина не може да отговори едновременно на желанията на всички тези вложители. И ако организирана престъпна група атакува, никоя банка не може да издържи на такава атака", каза вносителят на промените Йордан Цонев.

Депутатите от "Коалиция за България" Янаки Стоилов и Екатерина Заякова бяха категорични, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

От дискусията по време на приемането на промените стана ясно, че ще има промени преди гласуването на второ четене, като се очаква да бъде добавено и изискването за умисъл. 

Народните представители приеха и Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. „За" него гласуваха 101 депутати, „против" - 3, „въздържал се" - 46. С промените се цели предприемането на адекватни мерки за ограничаване на неблагоприятните последици, причинени от тежките пътнотранспортни произшествия, които са се случили през последните месеци.

Цели се най-вече постигане на превантивен ефект от една страна, а от друга - по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деянието и обществената му опасност.Подкрепи Economic.bg