Откраднатите диаманти в Кан са на стойност от 136 млн. долара

Полицията посочи, че първоначалната оценка на камъните е около 40 милиона долара, но след детайлен анализ тя е ревизирана с близо 100 милиона повече

Френските прокурори в понеделник оцениха стойността на откраднатите бижута през деня в Кан на повече от 135 млн. долара, което прави ги един от най-големите обири в историята, съобщава Financial Times.

Един единствен нападател, въоръжен с пистолет и с шапка на главата, влезе в неделя сутрин в хотела в Кан, известен с появата си във филма на Хичкок от 1955 година "Да хванеш крадец", където се провежда изложба на диамантения магнат Левиев.  Полицията посочи, че първоначалната оценка на камъните е около 40 милиона долара, но след детайлен анализ тя е ревизирана с близо 100 милиона повече.

Фелипе Вике, помощник-прокурор, заяви, че причината за преоценената стойност на диамантите е по-пълната инвентаризация след обира.  Ако тя се потвърди, това би било най-големият грабеж от 2003 година насам, когато в Белгия бяха отмъкнати торбички с камъни на приблизително същата стойност.

Местната полиция е предприела широкомащабна акция за задържането на единствения обирджия. Една от версиите, че крадецът е член на бандата на Розовата пантера, на която се приписват обири и в други европейски страни. В четвъртък от затвор в Швейцария е успял да избяга неин член – босненец. Това е станало с помощта на съучастници, твърдят от полицията. Това е втората кражба на скъпоцености в Кан от началото на годината. През май от сейф бяха задигнати бижутата на звездите, гости на традиционния филмов фестивал.  

Самият хотел „Карлтън“ е разположен на булевард „Кроазет“, който е една от най-престижните локации в Кан. Малко известен факт е, че Алфред Хичког през 1955 г. снима в хотела филма си „Да хванеш крадеца“, разказваш за обирджия на диаманти, който „работи“ на Френската Ривиера.

Коментари: 0